Magyarország Kormánya - Európai Struktúrális és Beruházási Alapok - Széchenyi 2020

A PressO - Coffe and more, egy családbarát kávézó

Nő az esély, nő a tét, nő a munka Nő-Köz-Pont kialakítása és működtetése Bács-Kiskun megyében - EFOP-1.2.9-17-2017-00044
  • Rugalmas munkarend
  • Családbarát megoldások
Bács-Kiskun megyében, Baján egy hangulatos kis kávézóban volt alkalmunk beszélgetni a tulajdonossal, Koch Renátával, aki számára a PressO - Coffe and more tulajdonképpen a harmadik gyermek, kisfia és kislánya mellett. Férjével közösen viszik a vállalkozást, és kifejezett hangsúlyt helyeznek arra, hogy családbarát munkahelyként tudjanak üzemelni, a saját és a dolgozóik családjára is gondolva. A kezdetekről, a dolgozókkal kialakult kapcsolatról és jelenlegi tapasztalataikról beszélgettünk.


 

Legelőször arra szeretnélek megkérni, hogy mutasd be hol vagyunk, és mesélj kicsit magáról a kávézóról!


 

Az én kis kávézóm Baján található, a Sugovica innen mintegy 15 lépésnyire van. Nekem nagy szívügyem a kávé, a világ sok részén jártam már, sokféle kávét kóstoltam, és mindig is egy kávézó nyitása volt a vágyam. Ez a nagy álmom két és fél évvel ezelőtt megvalósult. Eleinte csak kávézó voltunk, azóta azonban továbbfejlesztettük a helyet és most már étteremként is funkcionálunk.


 

Mennyien dolgoztok a kávézóban és milyen típusú munkavállalókkal?


 

A pultban hárman váltjuk egymást egy szuper kisegítővel, így összesen négyen vagyunk. A konyhán eddig ugyancsak hárman voltunk, de most úgy tűnik, hogy lesz egy új munkatársunk, így ott is négyen leszünk. A nemek arányát tekintve fele-fele.


 

Milyen munkarend a jellemző nálatok?


 

Két műszakban dolgozunk, délelőttös és délutános műszakban.


 

Megosztanád velünk, hogy melyik az a jó gyakorlat vagy jó gyakorlat típus, amit leginkább magatokénak éreztek?


 

Én úgy gondolom, hogy egy családbarát helyet működtetünk, ami nekünk nagyon fontos szempont, ugyanis mi is családban élünk, két gyermeket nevelünk. Azt hozzá kell tegyem, hogy a férjem is aktív részese a vállalkozásnak, családi vállalkozás a miénk. Ezért volt nagyon fontos például, hogy vasárnaponként ne legyünk nyitva és ez rendkívül szimpatikus a nálunk dolgozóknak is. Így könnyebben tudnak ők is tervezni és a vasárnapot a családjukkal tölteni. Ezen felül a munkatársaim mindegyikének (egy kivételével) van gyermeke, az egyik szakács kollégánknak pedig most fog születni kisbabája, így tényleg magabiztosan állíthatom, hogy egy családbarát helyet üzemeltetünk. Számunkra fontos az is, hogy ha valakinek problémája van, adott esetben aznap reggel fut be hozzánk egy telefonhívás, hogy belázasodott a gyerek, nem tud jönni, akkor rugalmasan reagáljunk és kivétel nélkül meg tudjuk oldani a helyzetet.


 

Elmondanád, hogy mikor nyílt meg a kávézó, és hogy ez a szemléletmód a kezdetektől fogva jelen van-e?


 

Ez a személetmód abszolút a kezdetektől fogva kíséri a vállalkozásunkat, valamiért vonzzuk is a családos embereket, én úgy gondolom. Talán elterjedt a híre, hogy fontos nekünk az, hogy jól érezzék magukat nálunk a kollégák, és hogy számíthassanak arra, hogy el tudnak menni bármikor, hogy megoldunk minden problémát együtt.


 

Ismersz olyan vendéglátót, aki hasonlóan működteti az egységét, vagy ez abszolút saját kialakítás volt nálatok?


 

Ismerek olyat, aki így működteti a maga kis egységét, de azt is tudom, hogy a nagy átlagra nem feltétlenül ez a jellemző.


 

Vendéglátósként nem könnyű, hogy így álljatok hozzá a munkatársaitokhoz, így még inkább fontos kérdés, hogy van-e ennek valamilyen költségvonzata?


 

Nincsen, semmi.


 

És anyagi hozadéka esetleg?


 

A fluktuáció nem létében mindenképpen megnyilvánul. Ez nagyon fontos. Amióta megnyitottunk ugyanazokkal a munkatársakkal dolgozunk. Szerencsére azóta csak jöttek, de nem távoztak. Konyhai kisegítők között voltak, akik távoztak, de a mag, a kemény mag ugyanaz a kezdetek óta.


 

Van valamilyen nehézségetek abban, hogy ezt a rendszert fenntartsátok?


 

Nehézség természetesen mindig van, hisz emberek vagyunk és emberek között dolgozunk. De könnyen lehet velünk kommunikálni. Természetesen vannak elvárásaink, de meg lehet velünk beszélni bármit.


 

Tudnál mesélni egy konkrét történetet, amiben megnyilvánul a rugalmas hozzáállásotok?


 

Az egyik kollégánknak bölcsis volt a gyermeke, mikor kezdett nálunk és vele nagyon nehéz volt emiatt a kezdés. Nemrég elevenítettük fel vele is, hogy akkoriban volt olyan, hogy kezdés előtt 5 perccel hívott fel, hogy ne haragudjak, de egyszerűen nem tudja megoldani az éppen beteg gyerkőc elhelyezését, otthon kell maradnia vele. Ilyenkor azt sem lehetett tudni, mikor fog tudni visszajönni, és ezt hetekig játszottuk. De túl lettünk rajta és azóta is itt dolgozik, ráadásul a minap jegyezte meg, hogy azóta még csak el sem késett egyszer sem. De talán az is jó példa, hogy ha kollégáink nem találnak senkit, aki vigyázzon a gyerkőcükre, akkor be is hozhatják, vannak játékok, lehet rajzolgatni, el tudnak lenni itt a gyerekek.


 

Beszéltünk róla, hogy a vendéglátóiparban nem könnyű ilyen szemléletmódban működni, mégis szerinted megérné más vendéglátóipari egységeknek is bevezetni ilyen jó gyakorlatokat?


 

Meg. Én úgy gondolom, hogy így sokkal kiszámíthatóbbak a mindennapok. Nem arra kell bejönnöm, hogy a kollégáim felmondtak, vagy nehézségekbe ütközünk, hanem tényleg mindenben tudok rájuk számítani, támaszkodni. Ha én adott esetben nem vagyok bent, akkor is tudom, hogy olyan emberek vannak itt, akik megbízhatóak és jól végzik a munkájukat. Ez mindent megér.


 

Lenne valamilyen tanácsod a saját tapasztalataid alapján valakinek, aki hasonló egységet üzemeltet és készülne átállni egy ilyen gondolkodásmódra?


 

Rugalmasságot követel, az az elsődleges konzekvencia, amit levonok belőle, illetve empátiát is. Én úgy gondolom, hogy empatikusabb vagyok, mint például a férjem, jól kezelem ezeket a dolgokat, de érzem, hogy erre szükség is van.


 

Köszönöm szépen!Én is köszönöm!
Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.